Ezért hozott áttörést a népszavazás

A Gyurcsányékkal csendben szövetkező Jobbik és a balliberális pártok egyetlen sikere a vasárnapi népszavazás jogi érvénytelensége. Ez azonban kizárólag jogi értelemben igaz, rövid ideig hat, és az ára döbbenetesen magas. Ugyanis az ellenzék egymillió szavazójába került.

Ennyi embert tudott maga mellé állítani a kormány a választásokhoz képest – amikor kétharmadot szerzett a Fidesz. És mindez pont akkor történik, amikor a kormánypártok támogatottsága hagyományosan a mélypontra zuhan. De nézzük meg a szavazati arányokat egy különleges budapesti kerület szemszögéből!

2010-ben a Fidesz soha nem látott győzelmet aratott. „Vörös Csepelen”, ahol pár évvel korábban erősebb volt az MSZP mint a XIII. kerületben, 18.253 ember szavazott a fideszes jelöltekre. Négy évvel később az ország egyik legerősebb baloldali körzetében már ismét a balliberális pártok közös jelöltjének, Szabó Szabolcsnak sikerült nyernie. De ő is csak 14.329 szavazatot kapott, ennyivel lett első. Most pedig 21.276 ember szavazott nemmel ugyanitt. Ez háromezerrel több, mint az addigi legfölényesebb fideszes győzelem idején, és közel hétezerrel több, mint a Szabó Szabolcsra leadott szavazatok száma.

Ehhez képest Szabó a népszavazás eredményére azt mondta, hogy hatalmas kudarc és bukás volt. Most hagyjuk, hogy az Együtt politikusa marhaságot mondott. Maradjunk a számoknál. Ez a különbség nagyon sok. Főként, ha belevesszük, hogy a 2014-es választást senki nem bojkottálta: minden párt részvételre buzdított.

A Jobbik sokáig billegett a bojkott és a népszavazás támogatása között. Végül a valaha látott legcsendesebb kampányukat csinálták, vagyis nem csináltak semmit. Sőt. Vona Gábor kijelentette, hogy ha nem sikerül a népszavazás, Orbánnak le kell mondania. Ezzel kimondatlanul is a bojkott, Gyurcsány, Szigetvári, Molnár és a többiek mellé állt.

A kampányban a jobbikosok kerek perec meg is mondták: nem mennek el szavazni, mert akkor Orbán bukik, és eljön az ő idejük. A népszavazás előtti napon a Csepeli Piacon egyébként mindig standoló jobbikosok is látványosan hiányoztak a megszokott helyükről. Ezzel üzenték, hogy nekik nem a kényszer-betelepítések megakadályozása, hanem a hatalom megszerzése a fontos. Végül, közvetlenül a népszavazás után láthattuk, ahogy Vonáék ugyanazt a kommunikációs handabandát mondják, mint a baloldal. A balliberális pártok és a Jobbik között most a pártlogó az egyetlen különbség.

A népszavazás lehetett volna egy közös nemzeti kinyilatkozás – amit a kormány akart. Ha az ellenzéki pártok támogatják, nem veszítették volna a szavazóikat, a Fidesz meg nem villoghatna a „nem” szavazatokkal. De az ellenzéki pártok csak a hatalom megragadásának lehetőségét látták. Így lett a népszavazás pártszavazás, így került az ellenzék csapdahelyzetbe, a kormánypártok pedig így váltak az emberek megvédésének biztosítékává.

A „nem” szavazatok között sok olyan van, amely 2014-ben Szabó Szabolcsé volt. Megkockáztatom, sokan most mentek el először szavazni a rendszerváltás óta. De hosszú távon a szavazók számának van döntő jelentősége, ami áttörést jelent, hiszen még 2010-ben sem szavaztak ennyien a Fideszre. És mivel a választói magatartás elsődleges tényezője a biztonságra való törekvés, ki lehet találni, hogy az a sok jobb- és baloldali szavazó kikre fog szavazni legközelebb. Azokra, akik illegális migránsok tízezreit, köztük terroristákat akarnak idehozni? Arra a Jobbikra, amely a hatalom megszerzése érdekében Gyurcsánnyal szövetkezik? Szerintem nem. Az a helyzet, hogy most vasárnap Szabó Szabolcsnak annyi esélye lenne megnyerni Csepelen és Soroksáron a választást, mint egy süket és vak birkának túlélnie a vágóhidat.

Bár a választásokig még nagyon sok vasárnap lesz, a baloldal csapdába zárta magát. Egymás szavazóit próbálják elhappolni, kommunikációjuk – gazdasági csőd, összeomlás, diktatúra, kopott papucsban csoszogó, éhező gyermekek százezrei stb. – csak egy virtuális valóság része. Aki paradigmaváltást akar, a valóságról próbál beszélni, kardélre hányják. Pedig az illegális migránsokról még a legutolsó nem elvakult baloldali is tudja, hogy nem menekültek, csak a legmagasabb segély felé özönlenek. Afrikából hamarosan 15 millió migráns indulhat útnak, ott van még jó 10 millió muszlim, akik be akarnak jutni Európába. Szóval ez a téma 2018-ig bőven kitart, sőt még erősödhet is. Mindehhez hozzájön még két tényező. A jobboldali szavazók ismét megmozdultak, és ismét látták, hogy minden szavazat számít. A baloldaliaknak meg azt mondták, azzal szavaznak, ha otthon maradnak.

Ábel Attila

https://csepelinfo.blogstar.hu/./pages/csepelinfo/contents/blog/30707/pics/lead_800x600.jpg
 

Az ötödik hadoszlop2015.08.10. 23:10

Íme a Jobbik árulása!2016.07.04. 11:45

Ez nem bevándorlás2015.06.23. 10:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?