Ilyen az „összefogás” a színfalak mögött

Nagy bejelentésekkel és jobb-rosszabb színészi játékkal tűzdelt előadás zajlik az ellenzéki pártoknál. A színjáték arról szól, hogyan lesz – vagy nem – balliberális összefogás és jobbikos szövetségkötés a választásokon. Beszélnek zárt ajtós egyeztetésekről; hogyan közelítik egymáshoz a programjaikat, hogyan akarják leváltani a Fideszt. A színfalak mögött ehhez képest már régen eldőlt, ki hol indul. 

Csepelen például február óta tudjuk, hogy Szabó Szabolcs lesz a közös jelölt. Egyedül a DK illegeti még magát. Gyurcsányékat ugyanis Botka bekerítette és megszívatta. Ezért tartott a DK kampánynyitót másodikán. Felfújják magukat, mint a mesebeli béka, hátha a Botka megijed. Talán még be is mutatják a valóságban nem létező 106 jelöltjüket. De hamarosan beadják a derekukat. Muszáj nekik, mert hiába kapnak kevés pozíciót, a böllérkést ők akarják fogni a visszavágón, amikor a nyüszítő MSZP-t 2018-as választások után a vágóhídra húzzák.

Még mielőtt valamelyik Klub rádión vagy ATV-n nevelkedett naiva örülni kezdene az összefogásnak, fontos hangsúlyozni, hogy minden mese ellenére csak pozíciókról születtek döntések, folynak még alkudozások. És, hogy mi lenne az országgal, ha valami csoda folytán ez a tarkabarka banda nyerne? Meg lehet nézni a XV. kerületi és a zuglói önkormányzatoknál.

Ezeken a helyeken minden fejlesztés, felújítás és előre gondolkodás leállt. Az önkormányzatokban mindenki fúr mindenkit: hétfőtől péntekig, januártól decemberig ez megy a 2014-es választás óta. Ha mégis történik bármilyen apró előrelépés, a Fidesz áll mögöttük. Zuglóban már négy alpolgármester kell ahhoz, hogy legalább a napi működést fenntartsák. De mindenhol hasonló iszony a viszony a koalíciós partnerek között. Csepelen például az MSZP elnöke adott ki újságot arról, hogyan csalta a DK elnöke a feleségét, és mutyizott ki lakást a szeretőjének (jogerősen el is ítélték ezért). A DK elnöke sem volt rest, végig fúrta az MSZP elnökét a kampányban, amikor az lemondott a javára. Ezek után az MSZP elnöke a Fidesz győzelmét ünnepelte a választások estéjén. Tessék mondani, ezek fognak majd EGYÜTT kormányozni?

De ha teljes spektrumban akarjuk elképzelni, mi lenne egy balliberális kormány idején, tegyük ehhez hozzá, hogy mi történt 2015-ben, amikor nem volt kerítés a magyar határon. A ballib kormány ugyanis azonnal beengedné az illegális migránsok tízezreit, és utána azzal zsarolnák ki a helyhatósági választási győzelmet, hogy ahol ők nyernek, oda nem visznek migránst.

A Jobbik a balliberális választási koalíció külső szövetségese lett. Amíg a DK a koalíción belülről szeretné felfalni az MSZP megmaradt politikusait és választóit, a Jobbiknak csak a szavazótáboruk kell. Hosszú távon nem érdekük belépni a koalícióba. Az ő érdekük egy káoszba hajló kormányzás és a minél gyengébb kormányzó erő.

Ezért 2018 tavaszán főként a nagyvárosokban a Jobbik részéről, vidéken pedig a balliberálisok részéről kölcsönös, de korlátozott számú visszalépésekre vagy kampánycsendre lehet majd számítani. Nem ez lesz az első összefogás az MSZP, a DK és a Jobbik között, hiszen Ózdon, Veszprémben vagy Salgótarjánban ez a rendszer sikeresen vizsgázott.

Most vasárnap még ez is kevés lenne a Fidesz leváltásához – ami nem jelenti azt, hogy a helyzet nem változhat. Ezért érdemes csinálni egy gondolatkísérletet!

  1. Még teljes balliberális-jobbikos összefogás és esetleges győzelem esetén is kicsi az esélye, hogy kétharmadot érjenek el. Ha elérnék, akkor már sokan nem tartanák fontosnak a választási törvényt megváltoztatni. De sokkal valószínűbb, hogy valamelyik párt zsarolási pozíciója miatt esne el a 2/3-ad az alaptörvény és a választási törvény megváltoztatására. Ilyen tarkabarka társaságnál nincs semmilyen esély ilyen horderejű összefogásra. Ezt egy Fideszhez hasonló párt vagy pártszövetség meg tudja tenni, de egy szedett-vedett felkelőhad öt-hat kiskirállyal és még több gazdasági holdudvarral nem. Ez a káoszkormányzás nagyon gyorsan tolvajok versenyévé válna, amit egy fideszes kétharmad szüntetne meg a következő előrehozott vagy rendes választásnál. Csak egy dolog biztos, hogy Simicskán és a párteliteken kívül mindenki nagyot bukna.
  2. Ha csak a balliberálisok alakíthatnának kormányt, és a Jobbik ellenzéki lenne, hasonló káoszra lehetne számítani. A balliberálisok ugyanis a Jobbik nélkül sem képesek a kormányzásra. Erre Gyurcsány és az MSZP-ben működő ötödik hadosztálya önmagában is garancia, nem is kell pillantást vetni az Együtt-PM marakodóira.
  3. Ha egy gyenge Fidesz kormány vagy patthelyzet lenne a választás eredménye, az elmúlt hét évben a Fidesz-KDNP által kialakított rendszer nagyjából elnyikorogna még négy évig. Akkor kérdéses, hogy mit erősítenének meg a választók: de simán lehet, hogy az egységes Fideszt.

Persze, lehet mondani, hogy itt ez a fideszes, és szerinte, ha nem a Fidesz nyer, mindenki bukik. Egyáltalán nem. Egy erős, a baloldali és a nemzeti értékeket is tisztelő párt, amely támogatja a munkából élő családok boldogulását, és amely tagadja az illegális migránsok betelepítését, képes lenne a győzelemre és az ország kiegyensúlyozott kormányzására. Csakhogy ilyen most csak egy van.

Ábel Attila

https://csepelinfo.blogstar.hu/./pages/csepelinfo/contents/blog/42018/pics/lead_800x600.jpg
2018-as választás,Bevándorlás,Fidesz,Jobbik,MSZP
 

Az ötödik hadoszlop2015.08.10. 23:10

Íme a Jobbik árulása!2016.07.04. 11:45

Ez nem bevándorlás2015.06.23. 10:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?